Kerti épületek, bútorok, sütögetõk, szobrok

A kertépítésnek általában már az elején tudjuk, hogy a kerti épület, szerszámosház, stb. hová fog kerülni. Ezeket az épületeket ne rakjuk szem elé, hiszen a kert szépségét egy faház nem teszi túl, ezért általában a kert egyik sarkába tervezzük, és egy elõre elkészített alapra, szilárd burkolatra helyezzük, mely vízszintben van. Ez jellemzõ a kiülõkre is, csak ezeket általában olyan helyre építjük, a teraszhoz közel, ahonnan a kerttulajdonos belátja birtokának jelentõs részét. A kerti széket általában a napra, nem pedig az árnyékba helyezzük.

Ha csak 1 személy szeretne magának egy kis rejtett zugot kialakítani, elvonulni a hétköznapok és a külvilági zajok elõl, akkor 1-2 elembõl álló bútort is elhelyezhet, melyeknél az alap elhagyható.

A zöld háttér, buja növényzet, az ember lelki nyugalmát biztosítja, ugyanakkor az élet zajai is lecsöndesednek körülöttünk, így a kikapcsolódás 100%-an garantált. Elõfordulhat az is, hogy egy-két kedvenc növényünket nem szeretnénk a földre tenni, mert elveszne az aljnövényzet között, akkor készíthetünk, vagy vehetünk kerti polcot, állványt, melyre elhelyezhetjük kedvenceinket. Így kiemeljük a többi növény közül. A zöld sövény háttérnél nincs is természetesebb hatás.

De ha nem szeretnénk polcot, csak egyszerûen a medence partjára, vagy a lejárat elé szeretnénk egy tartóedénybe növényt (növényeket elhelyezni), akkor erre a legalkalmasabbak a fa tartóedények vagy kerámiaedények. A kerámiaedényeknél ügyeljünk arra, hogy az edény alján legyen egy lyuk, a víz kifolyása végett, mert ha nincs, a növény kirohad.

TIPP: Agyaggranulátum réteg elhelyezése a cserép aljába.

Egy kerti grillezés, vagy családi kerti party nélkülözhetetlen kelléke a kerti sütõ, melyeket általában elõre gyártott beton elemekbõl rakunk össze a kertünkben. Fontos ügyelni arra a kerti sütõ helyének keresésekor, hogy a füst ne zavarjon minket, ezért ne építsük közvetlenül a terasz, vagy a teregetõ hely mellé. Továbbá a gyermek játszók közvetlen közelébe sem praktikus elhelyezni. A kerti sütõk alakját, formáját illetõen nagyon különbözõek lehetnek, ezért próbáljunk meg olyan kerti sütõt vásárolni, amely illik a kert hangulatához és növényzetéhez. Ha azonban a kerti sütõnket mégiscsak a teraszon helyezzük el, akkor arra ügyeljünk, hogy a sütõ anyagát és színét lehetõleg a teraszéhoz igazítsuk. (A képen hasított homokkõbõl készült fal látható és hozzá a sütõ.)

A kerti asztalok anyagát, színét, méretét tekintve nagyon különbözõek lehetnek, de legelterjedtebbek a fából készültek. Az asztal méreteit általában a család tagjainak száma +1,2 fõ adja meg. A kerti asztalt is próbáljuk meg a házhoz, teraszhoz, kerthez igazítani. Egy sziklakert mellé például próbáljunk természetes hatású kõbõl készült asztalt elhelyezni. A kõbõl készült asztal elõnye az, hogy jobban ellenáll az éghajlat viszontagságainak, a szél sem borítja fel és idõállóbb, mint a fa. A mûanyag asztalokat nem említem, mert azok nagyon mobilok. Ha a kert zeg-zugosabb sarkait ki szeretné emelni, vagy csak egy kis életet szeretne a kertbe vinni, akkor erre a feladatra a legalkalmasabbak a színes választékban megtalálható szobrok, melyek között biztosan megtalálja a maga kertjéhez illõ és igényeinek megfelelõ tárgyat.