Kerítések, nádazás, sövények

A kerítések nem csak díszesek vagy praktikusak lehetnek, hanem funkcionálniuk is kell. Tehát el kell különíteniük a belsõ udvart a külvilág zajától, porától, ugyanakkor lehetõvé teszi a bepillantást, és gyakran többet sejtet mint amennyit valójában takar. A kerítés készítése szakember feladata, de házilag is megoldható csak ügyeljünk arra, hogy kerítésünk beilleszkedjen az utca vagy telek környezetébe. Különbözõ anyagú kerítéselemek alkalmazásával az egyformaságot megszüntethetjük. Használhatunk téglát vagy terméskövet amely anyaga a házéhoz vagy teraszéhoz illik, a kerítés többi részét pedig építhetjük fából.

A kerítés típusát úgy válasszuk meg, hogy a biztonságot, és a magánterület zárt jellegét garantálja és például a gyerekeket vagy a kutyát a kertben, az idegeneket pedig kívül tartsa. Általában a kerítés mögé vagy elé szoktunk élõ sövényt ültetni, de a helyesen megválasztott szúrósabb fajtáknál a kerítés elhagyható. Hátrányt jelent az élõ sövény ültetése a kertfenntartásnál, mert csak a folyamatos nyírás eredményezhet szép sövényt.

Ha úgy érezzük, hogy kertünk nyitott de nem szeretnénk új kerítést építetni, az élõ sövény nyírása pedig idõigényes, de mégis szeretnénk valami természetes takarást kertünknek ami jól beilleszkedik a tájba, akkor a nádfélék családját tudom ajánlani, melyek színben és méretben nagyon különbözõek lehetnek.